Актуелности

Саопштење програмског савета

Ниш је, ових дана, филмска престоница Србије, јер се у њему дешава најстарији и најзначајнији домаћи фестивал, посвећен дугометражном играном филму – 56. Фестивал глумачких остварења играног филма у Нишу, популарни Филмски сусрети.

Велика нам је част што можемо да угостимо велики број значајних филмских глумаца, као учеснике Фестивала, редитеље као њихове госте, као и представнике најзначајнијих институција и фестивала у Србији и региону.     Пројекције се одвијају пред великим бројем гледалаца и интересовање за филмове у званичном програму, а међу њима је и неколико светских и домаћих премијера, изузетно је и превазилази сва наша очекивања, с обзиром да се фестивал одржава у специфичним епидемиолошким околностима.

Веома нам је жао што су се квалитетан програм Фестивала и огромно интересовање публике, као и веома богат програм пратећих манифестација, у једном тренутку сасвим неоправдано нашли у сенци немилог и недопустивог инцидента који се десио у лобију хотела Амбасадор, у раним јутарњим часовима 23. августа 2021.

Желимо да  најоштрије осудимо сваки вид вербалног и физичког насиља на Фестивалу, или мимо њега, јер су дијалог и нормалан разговор једини начин за решавање приватних и професионалних спорова. Позивамо органе реда да што енергичније реагују, поступе у складу са законима и прописима и на тај начин јасно покажу да било какви насилни поступци неће бити, ни на који начин толерисани.

Жалимо што је изјава директора Фестивала о Предрагу Гаги Антонијевићу, као госту фестивала извучена из контекста, и превише слободно интерпретирана, јер је познато да су на нашем Фестивалу, сви глумци, редитељи и продуценти, више него драги гости. Господин Антонијевић био је гост на званичном пријему и свечаној вечери на отварању Фестивала и уважен је као угледан филмски уметник са респектабилном биографијом и редитељским опусом.

Овом приликом  позивамо све љубитеље филма да наставе да прате наш Фестивал јер и у наредним данима следе квалитетни филмови са изванредним глумачких остварењима у јединственом амбијенту Летње позорнице на Тврђави.

Програмски Савет Филмских сусрета

Летња позорница у Тврђави

Преспав
ПРЕСПАВ / Филмски Сусрети 2021

ТВ серија "Преспав" је оригинални играни телевизиски програм у формату ситкома у продукцији ОХО. Састоји се од 5 сезона за чије су потребе продуциране укупно 122 епизоде. Део њих је у копродукцији са Македонском Радио Телевизијом (сезоне 3, 4, 5).

Пансион "Преспав" је метафора реалних друштвених дешавања у Северној Македонији. У њима се огледа балкански менталитет од кога ликови не могу да побегну, док истовремено имају и жељу да успоставе и да поштују европске стандарде.

Ова ситуација доводи ликове у стални конфликт, док из њихових неспоразума произлазе комичне ситуације у којима се препознају и сами гледаоци.

Прича прати браћу Бузалевски који отварају пансион у Преспи, на месту очеве куће, уз помоћ средстава из европских ИПА фондова. Поред браће, живот у пансиону праве узбудљивим њихови романтични партнери/ке, сарадници, пријатељи из детињства и гости који долазе у рај поред Преспанског језера.

Оригинална идеја: Елеонора Венинова и Пеце Талески
Продуцент: Пеце Талески
Режија: Игор Иванов, Вардан Тозија, Гјоргји Унковски, Дина Дума и др.
Сценарио: Сашо Кокаланов (главни сценариста), Артин Селмани, Вардан Тозија и други (С. Македонија), Алек Попов и Дељана Манева (Бугарија), а од следеће шесте сезоне и Небојша Ромчевић и Маја Новељић Ромчевић (Србија).

Играју: Јелена Јованова Перић, Дритон Вејсели, Тијана Дапчевић, Игор Ангелов, Васил Зафирчев, Горан Стојаноски, Игор Стојчевски, Игор Дзамбазов, Адријан Азири, Емра Куртишова, Наташа Петровић, Владимир Тулиев, Владо Јовановски.