Пратеће манифестације 56. Филмских сусрета - Биоскоп "Cineplexx"

Пратеће манифестације 56. Филмских сусрета - Биоскоп "Cineplexx"

22.8.2021.

Сала 4: Програм "ТВ регион", 18.00

Нова ТВ серија "Кљун" (прве две епизоде)

Главна јунакиња серије је Соња Кљун, амбициозна детективка из Београда, послата у Суботицу да испита серију сумњивих самоубистава. Али када је истрага одведе на траг озбиљне завере, Соњу почињу да прогањају снови из њене трауматичне прошлости, и још страшније будућности.

Режија: Јелена Гавриловић и Урош Томић

Улоге: Ивана Вуковић, Дрена Мршић, Стефан Вукић, Мићко Љубичић, Љиљана Благојевић, Ивана В. Јовановић, Љубиша Милишић, Мирко Влаховић, Марио Кнезовић.

Продуцент серије: Биљана Првановић

Креативни продуцент: Срђан Драгојевић.

 

Сала 5: Програм "Кино регион", 18.15

"Пролећна песма" (72')

Петра је млада редитељка, самохрана мајка, која покушава да нормализује свој живот после развода. Спрема се да сними филм о песникињи Десанки Максимовиц́. Очева смрт узбурка у њој осећања којих није била свесна. Бива позвана на прославу 15 година матуре у родном граду, а и њена најбоља пријатељица се венчава на Ади Бојани.

Режија: Наталија Аврамовић

Улоге: Михаела Стаменковић, Иван Ђорђевић Џуди, Ђорђе Ђоковић, Милан Колак, Светозар Цветковић, Даница Максимовић, Ана Мандић, Гаврило Аврамовић, Душан Станикић Милош Миловановић, Радован Вујовић

"Магија филмске маске Радмиле Тодоровић Иватовић" (45')

Радио телевизија Војводине снимила је документарац о мајстору маске, Радмили Тодоровић-Иватовић која је радила на великом броју значајних филмова некадашње југословенске и садашње српске кинематографије.

Режија: Горан Вукчевић

 

23.8.2021.

Сала 4: Програм "Кино регион", 18.00

"Одлука" (70')

Дугометражни играни филм посвећен жртвама партнерског насиља. Марково насиље над Аном узроковано је његовим траумама из прошлости. Филм има и интерактивну верзију.

Режија: Бранка Бешевић Гајић

Улоге: Радомирка Рада Шарић, Саша Ђурашевић, Емилија Несторовић, Светлана Сретеновић

"Колијевка" (16')

"Колијевка није само предмет израђен од бираног дрвета, добро углачан и украшен вјечном шаром, колијевка није само постеља за најмлађе...Колијевка је доказ да постојимо и трајемо".

Режија: др Радослав Т. Станишић

"Дом" (15')

Још један поетски документарац др Радослава Т. Станишића у продукцији Радио Телевизије Црне Горе.

Сала 5: Програм "Кино регион", 18.15

"Ерик" (78')

Упркос свим потешкоћама које је живот ставио пред њега, за Ерика ништа није немогуће – компонује, пева, наступа… Његове песме су освојиле бројне награде, а снага и ведрина његовог духа су очаравајуће.

Режија: Данило-Лола Илић

"Дуга" (17')

Сећање главног јунака на догађај из раног детињства, који је одредио његов животни позив. Са непуних шест година кренуо је са оцем на путовање на којем је доживео магични тренутак. Захваљујући томе, веома рано је препознао свој животни позив што га је усмерило да касније постане уметник.

Режија: Александар Вујовић

Улоге: Никша Радојичић, Милош Пејовић, Ана Вучковић и Ђорђије Татић

 

24.8.2021.

Сала 4: Програм "ТВ регион", 18.00

Епизоде нове сезоне ТВ серије "Дар Мар"

Драмска ТВ серија "Дар Мар" с елементима хумора прати догодовштине необичне шефице најмање полицијске станице у Хрватској - Божене и њених колега полицајаца, Бранка и Жељка, као и пензионисаног полицајца Милу, у једном малом, мирном и питорескном месту без сигнала, које као да се заглавило у неком прошлом, бољем времену.

Улоге: Ксенија Пајић, Синиша Ружић, Милан Штрљић, Роко Сикавица, Јасна Одорчић, Мелиха Факић, Стјепан Перић, Драшко Зидар

 

Сала 5: Програм "Кино регион", 18.15

"Волтеров осмех" (61')

Последњи документарац великог филмског ерудите, покојног професора Николе Стојановића, сведочи о његовој везаности за француску културу и историју

Режија: Никола Стојановић

Божидар Бота Николић (54')

Један од епизода серија Радио телевизије Војводине која говори о чувеном директору фотографије, Божидару Боти Николићу.

Режија: Горан Вукчевић

 

25.8.2021.

Сала 4: Програм "Кино регион" 18.00

Представљање Док'н'ритам фестивала

"Викториа,15" (52’)

Викторија (15) је бубњарка из малог града Смедерева. Њена страст према музици се распламсала кроз Рок камп за девојчице 2017. године, а на лето 2019. Рок камп припрема велико изненађење – међународну сарадњу.

Режија: Мина Петровић

Посљедњих 100 (36')

Филм прати догађања током последњих стотину дана активности култног ријечког клуба Палацх. Клуб је затворио врата у мају 2013. године након 45 година деловања. То је својеврсни мементо једног раздобља ријечке клупске сцене.

Режија: Морана Комљеновић

 

25.8.2021.

Сала 5: Програм "Кино регион" 18.15

"Бићемо богати" (80')

Режија: Ана Бандука

Улоге: Милан Милосављевић, Мићко Марковић, Добрила Илић, Лепомир Ивковић, Радован Миљанић

Филмске етиде студената III године Филмске продукције са ФДУ (45')

СТАТИСТИ У ФИЛМУ ЗОНА ЗАМФИРОВА, р. Ана Ристић

ЧИКА МИЋИНА ФИЛМСКА КУХИЊА, р. Анастасија Нешковић

20 ГОДИНА СУЗА, р. Јована Чучуковић

ФЕРПЕКТАН ПОЧЕТАК, р. Тамара Ременски

 

26.8.2021.

Сала 4: Програм "ТВ регион" 18.00

ТВ серија "Хотел Балкан"

ТВ серија која приказује животну причу угледне бањалучке породице Курузовић у чијем је власништву хотел истог имена већ деценијама уназад. Радња се упоредо одиграва у прошлости и садашњости.

Улоге: Радоје Чупић, Саша Торлаковић, Горан Јокић, Миљка Брђанин, Бора Ненић, Наташа Иванчевић, Слађана Зрнић, Никола Пејаковић, Тамара Милошевић, Жељко Еркић              

Сала 5: Програм "Кино регион"

"Пролеће на последњем језеру" (82')

Филм приказује живот нашег прослављеног писца Иве Андрића, у време његовог амбасадорског ангажмана. За време Другог светског рата, дипломате и дипломатско особље из југословенских мисија из земаља које је окупирао Трећи рајх, депортовани су у хотел на Боденском језеру. Међу дипломатама се нашао се и Иво Андрић...

Режија: Филип Чоловић

Улоге: Тихомир Станић, Небојша Миловановић, Олга Одановић, Наташа Тапушковић, Марија Вицковић, Александар Ђурица, Јелена Ћурувија, Драган Петровић, Јован Јовановић, Борис Комненић, Бранислав Трифуновић

Пријатељска ватра (20')

Сукоб америчких и совјетских авиона изнад нишког неба новембра 1944. године неки тумаче и као почетак хладног рата, а Нишлије (извршни продуцент Владимир Јеленковић и редитељ Стефан Красић) снимили су документарни филм о том историјском догађају.

Режија: Стефан Красић

 

27.8.2021.

Сала 4: Програм "ТВ регион" 18.00

"Преспав" премијера у Србији
Неколико епизода ТВ серије "Преспав" из Републике Северне Македоније

Летња позорница у Тврђави

Преспав
ПРЕСПАВ / Филмски Сусрети 2021

ТВ серија "Преспав" је оригинални играни телевизиски програм у формату ситкома у продукцији ОХО. Састоји се од 5 сезона за чије су потребе продуциране укупно 122 епизоде. Део њих је у копродукцији са Македонском Радио Телевизијом (сезоне 3, 4, 5).

Пансион "Преспав" је метафора реалних друштвених дешавања у Северној Македонији. У њима се огледа балкански менталитет од кога ликови не могу да побегну, док истовремено имају и жељу да успоставе и да поштују европске стандарде.

Ова ситуација доводи ликове у стални конфликт, док из њихових неспоразума произлазе комичне ситуације у којима се препознају и сами гледаоци.

Прича прати браћу Бузалевски који отварају пансион у Преспи, на месту очеве куће, уз помоћ средстава из европских ИПА фондова. Поред браће, живот у пансиону праве узбудљивим њихови романтични партнери/ке, сарадници, пријатељи из детињства и гости који долазе у рај поред Преспанског језера.

Оригинална идеја: Елеонора Венинова и Пеце Талески
Продуцент: Пеце Талески
Режија: Игор Иванов, Вардан Тозија, Гјоргји Унковски, Дина Дума и др.
Сценарио: Сашо Кокаланов (главни сценариста), Артин Селмани, Вардан Тозија и други (С. Македонија), Алек Попов и Дељана Манева (Бугарија), а од следеће шесте сезоне и Небојша Ромчевић и Маја Новељић Ромчевић (Србија).

Играју: Јелена Јованова Перић, Дритон Вејсели, Тијана Дапчевић, Игор Ангелов, Васил Зафирчев, Горан Стојаноски, Игор Стојчевски, Игор Дзамбазов, Адријан Азири, Емра Куртишова, Наташа Петровић, Владимир Тулиев, Владо Јовановски.