Жири

Љиљана Драгутиновић

Image
председница Жирија

Рођена је у Прокупљу 1951. године. Глуму је завршила на Позоришној академији у Београду у класи професора Предрага Бајчетића. Након дипломирања играла је у Атељеу 212 чији члан постаје врло брзо, а од 1998. године прелази у слободне уметнике. Играла је на скоро свим београдским сценама.

Памте се њене улоге у представама (избор): Ој Срби'о нигде лада нема, Свадба, Слике жалосних доживљаја, Цемент, Приче из бечке шуме, Дом Бернарде Албе, Маратонци трче почасни круг, Оригинал фалсификата, Мала, Лари Томпсон, Урнебесна трагедија. Остварила је и значајне улоге на филму и телевизији (избор: Више од игре, Бањица, Портрет Илије Певца, Крај династије Обреновић, Срећни људи, Заборављени, Кад порастем бићу Кенгур, Тито и ја, Пун месец над Беоrрадом, Стижу долари, Бела лађа. Награђивана за свој рад - Стеријина награда за улогу у представи Слике жалосних доживљаја.

Са Петром Божовићем поделила је награду за глумачки пар године. Награду ,,Златни ћуран" за животно дело глумцу комичару добила је 2019. године. Носилац је и националног признања за врхунски и трајни допринос култури Србије. Живи и ради у Београду.

Светислав Буле Гонцић

Image
члан Жирија

Рођен је у Кладову 1960. године. Глуму је завршио на Факултету драмских уметности у Београду у класи Миње Дедића и одмах након дипломирања постао стални члан Атељеа 212, мада је играо и на другим сценама.

Памте се његове улоге у представама (избор): Тотови, Приче из бечке шуме, Иза кулиса, Три верзије живота, Рањени орао, Седам и по, Терапија, Мрављи метеж, На слово на слово, Волим своју жену, Гоље. У Позоришту на Теразијама преко тридесет година игра главну улогу у мјузиклу Соје Јовановић Неки то воле вруће (Награда "Златни ћуран" на Данима комедије у Јагодини).

Улоге на филму и телевизији (избор): Алекса Шантић, Брод плови за Шангај, Срећни људи, Салаш у малом риту, Камионџије, Луде rодине, Шећерна водица, Циркус Колумбија, Истине и лажи.

Награђиван за свој рад - на Филмским суретима у Нишу добио је Гран-при
за улогу у филму Живети као сав нормалан свет. Од 2015. године директор УК "Ћеле-кула" Стефановић Караџић". Живи и ради у Београду. 

Бранислав Томашевић

Image
члан Жирија

Рођен је у Горњем Милановцу 1977. године. Глуму је завршио на Факултету драмских уметности у Београду у класи Предрага Бајчетића и Аните Манчић. Испитна представа
његове класе Комендијаши игра се на сцени Народног позоришта у Београду и он убрзо улази у стални ангажман, мада игра и на другим сценама.

Упечатљиве улоге остварио је у представама (избор): Велики драма, Зечији насип, Рибарске свађе, Покондирена тиква, Развојни пут Боре Шнајдера, Ромео и Јулија, Вила Сашино, Повратак, Слатке усне младости, Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња. Важан опус његовог рада везан је за остварења на малом и великом екрану (избор): Горки плодови, Грех њене мајке, Убице мог оца, Класа 2002, Позориште у кући, Мјешовити брак, Истине и лажи, Сумњива лица, Равна гора, Урота, Трагом Карађорђа, Шесто чуло. Бави се и музиком. Награђиван за свој рад. Живи и ради у Београду.

Летња позорница у Тврђави

Преспав
ПРЕСПАВ / Филмски Сусрети 2021

ТВ серија "Преспав" је оригинални играни телевизиски програм у формату ситкома у продукцији ОХО. Састоји се од 5 сезона за чије су потребе продуциране укупно 122 епизоде. Део њих је у копродукцији са Македонском Радио Телевизијом (сезоне 3, 4, 5).

Пансион "Преспав" је метафора реалних друштвених дешавања у Северној Македонији. У њима се огледа балкански менталитет од кога ликови не могу да побегну, док истовремено имају и жељу да успоставе и да поштују европске стандарде.

Ова ситуација доводи ликове у стални конфликт, док из њихових неспоразума произлазе комичне ситуације у којима се препознају и сами гледаоци.

Прича прати браћу Бузалевски који отварају пансион у Преспи, на месту очеве куће, уз помоћ средстава из европских ИПА фондова. Поред браће, живот у пансиону праве узбудљивим њихови романтични партнери/ке, сарадници, пријатељи из детињства и гости који долазе у рај поред Преспанског језера.

Оригинална идеја: Елеонора Венинова и Пеце Талески
Продуцент: Пеце Талески
Режија: Игор Иванов, Вардан Тозија, Гјоргји Унковски, Дина Дума и др.
Сценарио: Сашо Кокаланов (главни сценариста), Артин Селмани, Вардан Тозија и други (С. Македонија), Алек Попов и Дељана Манева (Бугарија), а од следеће шесте сезоне и Небојша Ромчевић и Маја Новељић Ромчевић (Србија).

Играју: Јелена Јованова Перић, Дритон Вејсели, Тијана Дапчевић, Игор Ангелов, Васил Зафирчев, Горан Стојаноски, Игор Стојчевски, Игор Дзамбазов, Адријан Азири, Емра Куртишова, Наташа Петровић, Владимир Тулиев, Владо Јовановски.

View the embedded image gallery online at:
https://2021.filmskisusreti.rs/festival/ziri#sigProId74fd40ee03