Актуелности

Одлукe жирија 56. Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма

ГРАН ПРИ НАИСА ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ НА ФЕСТИВАЛУ

НЕНАДУ ЈЕЗДИЋУ

за улогу КАШИКЕ у филму “ВИКЕНД СА ЋАЛЕТОМ”

Image
својом супериорном техником, мајсторски контролисаном енергијом, изузетним глумачким решењима, овај глумац унапређује драматуршки оквир приче, доводи пишчеву поетику на симболички ниво преиспитивања избора које чинимо у животу, и кроз однос генерација, оца и сина, начина живота и консеквенци наших избора, ствара глумачку поезију. Он је глумац велике снаге, великог дара, који несебично дели са  публиком.  

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ ЖЕНСКУ УЛОГУ ЦАРИЦА ТЕОДОРА

ТАМАРИ ДРАГИЧЕВИЋ

за улогу СИЛВАНЕ АРМЕНУЛИЋ у филму “ТОМА


деликатном глумачком игром, ненаметљивом заводљивошћу, али неодољивим шармом свога глумачког израза, ствара и оживљава карактер Легенде, отварајући нам емотивни простор не само свог лика, него и целог филма. Ова глумица вансеријског талента пренела нас је у неко друго време, прошло време у коме су њихове животне одлуке данас постале наше легенде и песме. Изузетном креативном енергијом, она нас враћа у прошлост у којој је срце плакало од љубави.

Image

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ МУШКУ УЛОГУ ЦАР КОНСТАНТИН

МИЛАНУ МАРИЋУ

за улогу ТОМЕ у филму “ТОМА”

Image
Овај глумац нас полако али сигурно уводи у свој свет, свет песника и сањара, бескомпромисног браниоца љубави који своју душу даје свима. Марић преноси душу на све нас, преносећи ову поруку као животни завет за сва времена.  Када глумац зна тајну, он је поштује и воли и дели. Његов таленат је његова  тајна, зато је маестрално оживео ратника срца, лик Томе Здравковића, човека који је сањао сваке ноћи.

ПОВЕЉА ЗА ИЗУЗЕТНУ ЖЕНСКУ УЛОГУ

АНЂЕЛКИ ПРПИЋ

за улогу АНЕ КОЛАР у филму “ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ”


Она је способна да својим глумачким умећем натера сваког да стварност види њеним очима. Сваки пут другачије, онако како она жели. Она је снажна, уз њу се лакше суочавамо са животним дилемама. И верујемо јој који год избор да направи. Јединствена и непоновљива у улози.

Image

ПОВЕЉА ЗА ИЗУЗЕТНУ МУШКУ УЛОГУ

ИВАНУ ТОМИЋУ

за улогу БУЛЕТА у филму “НЕ ИГРАЈ НА ЕНГЛЕЗЕ”

Image

У савременом друштву вештачких стимулација, изазова и људских односа, једино што остаје је искрена жеља да се вратимо себи. Пред захтевом играња заводничких клишеа, он пажљиво нијансира занимљиву судбину свог лика, вешто избегавајући замке заводљивог поједностављивања.

НАГРАДА ЗА ЖЕНСКУ ЕПИЗОДНУ УЛОГУ

САЊИ МАРКОВИЋ

за улогу ГОРДАНЕ у филму “ТОМА”


Непретенциозна техника, али изузетна вештина и креативност, чине суштину посебног дара којом ова глумица преноси доброту, али и све карактерне особине лика који није нимало лак за тумачење. Трагедију песника доживела је на свој начин, једини начин на који се могло - преносећи ту огромну љубав на нас. За то је потребан посебан таленат, а она то управо јесте - глумица изузетног талента и снаге.  

Image

НАГРАДА ЗА МУШКУ ЕПИЗОДНУ УЛОГУ

АНДРИЈИ КУЗМАНОВИЋУ

за улогу МЕНАЏЕРА ДРДЕ у филму “ТОМА”

Image

Овај глумац нас својим јединственим шармом и разбарушеном глумом, мајсторски води кроз свет емоција, лаких и лепршавих, до најтежих и трагичних. Свет је и данас саткан од карактера које је дочарао овај глумац, незаобилазних пријатеља, другара и несретних душа којима ће очи увек сијати од среће и љубави.

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ ДЕБИТАНТСКУ УЛОГУ

ВУКАШИНИ ЈОВАНОВИЋУ

за улогу АНДРЕЈА МАТИЋА у филму “ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ”


Непретенциозна техника, али изузетна вештина и креативност, чине суштину посебног дара којом ова глумица преноси доброту, али и све карактерне особине лика који није нимало лак за тумачење. Трагедију песника доживела је на свој начин, једини начин на који се могло - преносећи ту огромну љубав на нас. За то је потребан посебан таленат, а она то управо јесте - глумица изузетног талента и снаге.  

Image

СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА ИЗУЗЕТНО ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ

ФЕЂИ ШТУКАНУ

за улогу КОЉА у филму “НЕЧИСТА КРВ – ГРЕХ ПРЕДАКА”

СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ ЖИРИЈА

ГЛУМАЧКОМ АНСАМБГЛУ ФИЛМА “ОАЗА”

Летња позорница у Тврђави

Преспав
ПРЕСПАВ / Филмски Сусрети 2021

ТВ серија "Преспав" је оригинални играни телевизиски програм у формату ситкома у продукцији ОХО. Састоји се од 5 сезона за чије су потребе продуциране укупно 122 епизоде. Део њих је у копродукцији са Македонском Радио Телевизијом (сезоне 3, 4, 5).

Пансион "Преспав" је метафора реалних друштвених дешавања у Северној Македонији. У њима се огледа балкански менталитет од кога ликови не могу да побегну, док истовремено имају и жељу да успоставе и да поштују европске стандарде.

Ова ситуација доводи ликове у стални конфликт, док из њихових неспоразума произлазе комичне ситуације у којима се препознају и сами гледаоци.

Прича прати браћу Бузалевски који отварају пансион у Преспи, на месту очеве куће, уз помоћ средстава из европских ИПА фондова. Поред браће, живот у пансиону праве узбудљивим њихови романтични партнери/ке, сарадници, пријатељи из детињства и гости који долазе у рај поред Преспанског језера.

Оригинална идеја: Елеонора Венинова и Пеце Талески
Продуцент: Пеце Талески
Режија: Игор Иванов, Вардан Тозија, Гјоргји Унковски, Дина Дума и др.
Сценарио: Сашо Кокаланов (главни сценариста), Артин Селмани, Вардан Тозија и други (С. Македонија), Алек Попов и Дељана Манева (Бугарија), а од следеће шесте сезоне и Небојша Ромчевић и Маја Новељић Ромчевић (Србија).

Играју: Јелена Јованова Перић, Дритон Вејсели, Тијана Дапчевић, Игор Ангелов, Васил Зафирчев, Горан Стојаноски, Игор Стојчевски, Игор Дзамбазов, Адријан Азири, Емра Куртишова, Наташа Петровић, Владимир Тулиев, Владо Јовановски.